"AZT HISZEM, OLYASMIT ÉREZTEM AZNAP, AMI NAGYON KÖZEL ÁLL AZ ÚGYNEVEZETT BOLDOGSÁGHOZ" - ÍRTA MAURICE HERZOG, MIUTÁN 62 ÉVE MEGMÁSZTA AZ ANNAPURNÁT. "AZT HISZEM TOVÁBBÁ, HOGY HA AZ OTTANI SZIGORÚ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT OLYASFÉLE BOLDOGSÁGOT ÉLTEM ÁT, ANNAK AZ LEHET A MAGYARÁZATA, HOGY A MAI VILÁG KÍNÁLTA TERVEZETT, SZERVEZETT, ELŐEMÉSZTETT BOLDOGSÁG NEM TELJES. KIELÉGÍTETLENÜL HAGYJA AZ EMBERI TERMÉSZET EGYES OLDALAIT."

20 fagyott ujj, fagyott orca és lefagyott orr. Herzog és Lachenal 1950-ben elérték az Annapurna csúcsát, a történelemben először járt ember nyolcezer méteres hegy csúcsán. Az Annapurna e történelmi lépcső után még húsz évig érintetlenül állt.

herzog2_1.jpgtörténelmet írtak


A francia alpinista volt az első ember nyolcezres csúcson, miután 1950-ben Louis Lachenallal megmászta a 8091 méteres Annapurnát, mesterséges oxigén használata nélkül,  ahol mindketten több ujjukat veszítették el fagyási sérülések miatt, azt mondta: “Enélkül a hegy nélkül sosem lettem volna az, akivé lettem. Üres kézzel érkeztünk a hegyre, de olyan kincsekkel távoztunk, amely egész életemre elegendő volt.” 

herzog1.jpgLefagyott ujjakkal áldozott az Annapurnának

A mászás nehézségéről sokat elmond, hogy 1970-ig nem is érték el újra a legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcsát. Technikailag nem nehéz, de a meredek jéglejtőin fennálló állandó lavinaveszély miatt nagyon veszélyes hegy. Megmászásával próbálkozó hegymászók 4%-a nem jut le a hegyről élve. A csúcstámadók 1/3 veszti életét. (wiki)

December 13-án 93 éves korában halt meg.

A Annapurna megmászásról szóló könyvét egy évvel a sikeres csúcsmászás után adták ki, több millió példányban kelt el napjainkig. Az Annapurnán szerzett sérülései miatt hónapokig volt kórházban, mély depresszióval küzdve. Hónapok múltán épült csak fel, s nem csupán Franciaország elismert hegymászója, de sikeres politikus és üzletember is lett. Maurice Herzog Charles de Gaulle elnöksége alatt sportminiszter is volt, majd 11 éven át Chamonix polgármestere.

Forrás: wikipedia, Claude Gardien, 1951 American Alpine Journal

A bejegyzés trackback címe:

https://salamandra.blog.hu/api/trackback/id/tr284978408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása