“Remélem, elénekelhetem majd, ‘nincs már felettem más, csak a tiszta ég’ ”

 

Várkonyi László ezzel a Fonográf dalcímmel búcsúzott el egy üzenetben az Everestre utazása előtt. A Mount Everestről az 5300 méteren fekvő Alaptáborból egy hete telefonált, s azt mondta, hogy most egy kis időre eltűnik.

 

Számos 7000 méteres és 8000 méteres csúcs megmászója volt – a “meghódítója” szót finoman visszautasítaná. Az Everesten, a világ legmagasabb hegyén nyolcszor járt. Most nyolcadszor örökre oda költözött. Az egyetlen magyar, aki 8750 méterre oxigénpalack nélkül mászott. Nem akart palackot használni, mert az elveivel, a tiszta hegymászásról alkotott képével ellenkezett. Konyi nagyon ritka genetikai adottságokkal rendelkezett: napokig bírta 8600 méteren, az úgynevezett halálzónában. Például két éve, amikor társa: Klein Dávid visszafordult, két napig maradt egyedül 8600 méteren, mert biztos volt benne, hogy van esélye a csúcsra. Rendkívül kifinomult szondái voltak, az időjárásváltozás, a hóviszonyok, a terep megítélésére, és végül úgy döntött, hogy a biztonságos visszatérés nem garantált.

 

Valószínűleg az egyetlen magyar hegymászó, aki már többször egyedül vágott neki a Csomolungmának. Ennek még a serpák között is híre ment, amikor Kathmanduból három nap alatt tett meg 120 kilométert, gyalogszerrel és egy 50 kilos hátizsákkal. Legendás híre van az Everest alaptáborában, ahol egy soknemzetiségű külön társadalom tagjai gyülekeznek. Konyit az egyik legkeményebb embernek tartják. Valamennyi nagy hegymászóval személyesen találkozott már 35 éves hegymászó karrierje során. Messnert, Kammerlandert, Piotrowskit személyesen ismerte.

 

Amikor egyedül indult az Everestre, nem tudott elég élelmet magával vinni. De az előző évben egy gleccserhasadékban elrejtette a korábbi expedíció ellátmányának maradékát (másfél tonna sonkát és más konzervtartalékot és háromszáz méter kötelet). A gondosan elrejtett élelmiszertartalék volt a garancia az expedícióra, hiszen egyhónapos expedíciót másképp nem lehetett volna szólóban véghez vinni. A második lépcső aljáig jutott, 8600 méterig. Teljesen egyedül volt 7800 méter felett két napig az Everesten. Annyira sok volt a hó, hogy senki más nem volt a csúcsrégióban.  Azt mondta: a hegyen nem fél, soha nem esett pánikba. Igazán soha nem is volt eddig még veszélyben, csak egyszer. A Huascaran nevű perui hegyről jött le hajnalban, miután megmászta egyedül a csúcsot, és 4000 méter környékén egy körülbelül negyven kutyából álló falka acsarkodva kísérte. Konyi egy jégcsákánnyal és egy kővel dekázott felváltva, hogy a kutyák ne támadják meg.

 

A Mont Blancon 2009-ben nem nyílt ki Krisztináék főzőjének petróleum-tartálya. Nem sikerült senkinek kinyitni, még Gábornak sem, aki pedig 90 kilogramm színtiszta izom. Konyi fogta az üvegcsét és eltűnt. Egy perc sem telt el, jött vissza, és odaadta nekem. Hogy én arassam le a babért. Kinyílt. Persze, mert előtte egy satut szerkesztett hevederekből, és kinyitotta vele az üveget.

 

Mindent szétszedett apró darabokra, telefonokat, számítógépeket boncolt, hogy megismerje a belső szerkezetüket. Amikor megérkezett az Everest Alaptáborbába, hozzá vitték a generátorokat javításra, mert ő tudott forrasztani, javítani. Ő javította  táborokban az akkutöltőket, hegesztett, sőt törött műanyagot és fémet egyaránt varrt “műszaki varrással”, ismert minden technológiát, elképesztő dolgokat bütykölt meg. Műgyanta és szénszál keverékéből  karboncipőt gyártott, ha kellett.

 

A Venedigeren, Ausztriában 2008-ban a Neue Prager Hüttében, valaki a lendülettől hanyatt esett, amikor arrébb akarta tenni Konyi legendás méretű lyukas 30 éves zsákját. Pedig a 40-50 kilós zsák tulajdonosa, lazán, elegánsan járt-kelt hátizsákjával, amiben persze mindig volt egy tartalék jégcsákány, egy tartalék kesztyű.

 

 

 

Amikor barlangtúrára indultunk, előző éjjel egy fejlámpával elindult és végigjárta a barlangot: megigazítgatta a köteleket és a köveket, hogy biztonságban legyünk. Bárki, aki vele elindult a hegyekbe biztonságban érezte magát. Ő maga volt a biztonság. Ahogy  beszélt, már attól megnyugodott minden és mindenki.

 

Vagy amikor már 18 órája voltunk talpon, s mindenki összeesett a fáradságtól, képes volt cipelni  Hédi hátizsákját is, s újabb és újabb történeteket mesélni a szakadó esőben, hogy ne érezzük magunkat annyira elesettnek.

 

15 évesen felszerelt egy hordkeretre egy lakkbőröndöt, és elindult a Tátrába hegyet mászni. Drága volt a csomagmegőrző a pályaudvaron, ráadásul nem is volt éjjel-nappal nyitva, ezért egy fán helyezte el a bőröndöt és ott alakította ki az éléskamráját. A lombok alá rejtette az élelemmel teli bőröndöt és elindult fölfelé. A bőrönd még tíz év múlva is ott volt. Elért a hegyek közé és találkozott egy cseh csoporttal, akik befogadták és tanítgatták.

 

Velük mászogatott, aztán hazajött, és azóta a hegyek között élt, akkor is, ha éppen óbudai, “kacatokkal” telezsúfolt házában volt. Nincsen, de tényleg nincsen olyan kütyü, amiből neki ne lett volna otthon nem egy, hanem inkább kettő. Gyakran megbüntették, mert nem ismerte a város szabályait. Nem kapcsolta fel a kocsin a világítást, mert ő teliholdnál nem használt lámpát, hiszen tökéletesen látott. Ha egyszer egy hegyi ösvényt  bejárt, megjegyzett minden követ és tereptárgyat és sötétben, aztán  “vakon” is bármikor végigment rajta. Ez segítette számos alkalommal is ahhoz, hogy mindig vissza tudjon térni a hegyről, ködben és akár 100 km/órás szélben is.

 

Konyi tényleg egy “letűnt kor embere” volt, megállt az idő nála valahol. Ez nem azt jelenti, hogy ne tudta volna mi történik a világban, hiszen elképesztően széles látókörű volt. Szinte nem lehetett tőle olyat kérdezni, amire ne tudna válaszolni, lett légyen szó csillagászatról, geológiáról vagy atomfizikáról. De azért az internettel bajban volt. Gépelni sem szeretett, ezt a verset azonban még bepötyögte, mielőtt elindult volna az Everestre.

 

Mit jelent, ha áll a folyó

Mit jelent, ha sima a tó

Mit jelent, ha áll a szél

Azt, hogy már nem él.

Mint a mozdulat, ha félbemarad

Mint az út, amelynek vége szakad

Mint a vízesés, mely megfagyott

Ha nem megyek, nem vagyok.

Lennék fű, mely újra kinő

Lennék lélegzetnek friss levegő

Lennék szó, mely szól neked

Lennék kéz, mely vezet

Volnék tánc, mely körbeforog

Mitől a Föld szíve dobog

S én lennék e szívben a vér

Mely soha nem áll, de visszatér"

(Omega:Mozgó Világ)

Konyi halála után Kóbor János, az Omega együttes frontembere is értesült a dal különös történetéről és Konyinak szóló utolsó üdvözletükkel együtt elküldték  a dal angol fordítását is.

 

Molnár Anikó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://salamandra.blog.hu/api/trackback/id/tr11962557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Búcsú Konyitól, aki most már mindig velünk lesz 2010.05.10. 18:56:18

Az Everesten, a világ legmagasabb hegyén nyolcszor járt. Most nyolcadszor örökre oda költözött.

Trackback: Egy mondatban: A hegyek szeretetéről 2010.04.30. 23:54:01

Mindenkinek kell, hogy legyenek hegyei, hogy törekedhessen valami felé, ami több, mint az átlag, több, mint a megszokás, mint a puszta kenyérharc. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piir (törölt) 2010.04.30. 20:55:36

Rendkívüli ember. Sajnálom.

kacsasult 2010.04.30. 20:58:41

Nyugodjon békében, szimpatikus ember lehetett.
Csak néhány gondolatot szeretnék ehhez a poszthoz fűzni, mivel a hegymászás (és most nem a kirándulós, egy-két napos műfajra gondolok) több kérdést is felvet számomra: 1.) a résztvevők tudatosan vállalják az életük kockáztatását egy olyan célért (feljutni a csúcsra), amire másoknak nincs szüksége, semmilyen kézzelfogható eredménnyel nem jár, legfeljebb nekik hoz dicsőséget. 2.) egy csúcs meghódítása rengeteg anyagi, szellemi, időbeli ráfordítással jár, aminek erősen megkérdőjelezhető a hasznosulása/értelme (persze tudom, hogy a hegymászók nem racionálisan állnak a témához). 3.) gyakran lehet olvasni, hogy hány tonna szemetet hagynak maguk után a Mount Everesten a hegymászók, ami számomra megkérdőjelezi ezeknek az embereknek (legalábbis nagy részüknek) a környezeti tudatosságát, illetve mutajta, hogy sajnos a hegymászásnak is van környezeti terhelése.

Szomorú, ami ezzel a nagyszerű emberrel történt, de azt gondolom, hogy érdemes elgondolkodni ezeken a szempontokon is.

Francekellregisztralni 2010.04.30. 21:01:08

Leírhatatlanul sajnálom szegényt.
Úgy szeretnék hívő lenni és hinni hogy boldog ott ahova került :((
Alig ismertem, de mindig erőt adott (és azt hiszem ezután is fog) ha eszembe jutott az a nyugalom és találékonyság és kitartás ami sugárzott belőle.
Az is lehet hogy csak magamat sajnálom, önzésből, hogy már nem találkozhatok vele többet...

DnP 2010.04.30. 21:02:17

@kacsasult: En is ezt mondom, de elkuldenek vele a busba :)

Tendzing Norgaj 2010.04.30. 21:12:16

@kacsasult: Én is erre gondoltam, csak én előtte még meg is kérdeztem, hogy elmondhatom-e, tekintettel a gyászra. Aki kommentelési lehetőséget nyújt, az sejti, hogy akár az övétől ellentétes vélemények is születhetnek, bár gyalázkodni egyetlen blogon se illene, ilyen tragédiák után meg pláne. De az, hogy udvariasan megfogalmazza az ember az ellentétes véleményét, ha már egyszer lehetőséget kapott rá, az csak nem baj. Szerintem nem bántó, ahogy megfogalmaztad, hanem elgondolkodtató. Én sokkal inkább a családját sajnálom, akiket magára hagyott.

mogyi1976 2010.04.30. 21:16:56

Nekem volt szerencsém ismerni Konyit, aki hihetetlenül szerény és mérhetetlenül intelligens volt. Soha nem fogom elfeledni a tábortűznél a szavait, a barlangban az instrukcióit...

Nyugodjék békében!

viharboszorka 2010.04.30. 21:17:02

"Csak a jók mennek el"
Nyugodjon békében.

Francekellregisztralni 2010.04.30. 21:17:24

@DnP: Ebben az az igazán csodás hogy még meg is lepődtök rajta.

Persze elhiszem én nektek hogy az igazi élet mikor a legnagyobb veszély, hogy megráz a billentyűzet. Ettől még tanúsíthatnátok némi tiszteletet itt egy különleges ember és az őt gyászolok felé.

PiBá 2010.04.30. 21:23:31

@Tendzing Norgaj: Soha sem másztam hegyet, nem az én világom. De azért meg tudom érteni, hogy mi a jó benne. Konyi egy fantasztikus ember volt. Megtalálta a lelki békéjét, mert azt csinálhatta, amit szeretett. És ez a béke sugárzott belőle. Erről van itt szó.

DnP 2010.04.30. 21:35:17

@Francekellregisztralni: Le merem fogadni, naponta vagyok nagyobb veszelyben mint Te barmikor :) Igaz nem onszantambol, uri huncutsagbol...

Tendzing Norgaj 2010.04.30. 21:40:37

@PiBá: Értem én, hogy remek ember volt, ezt nem is vonta kétségbe senki, csak valahogy nekem nem áll össze, hogy hogy teljesedhet ki valaki úgy, hogy közben a családja halálra aggódja magát érte.
Az mindenestre végtelenül elkeserítő, hogy ha valaki udvariasan és tisztelettel elmondja az ellentétes véleményét (ha már lehetőséget adtak rá), akkor kifejezetten durván reagálnak rá. (Nem PiBára értem.) Már csak azért is, mert abból, amit Várkonyi Lászlóról meséltek itt azok, akik ismerték, pont olyan embernek tűnt, aki képes tolerálni mások véleményét, ne adj'isten érdemben, emberhez méltóan vitatkozni.

Doryyka 2010.04.30. 21:40:39

Nyugodjon bekeben. Most tudtam csak meg, kit tamogatott a munkahelyem.

Francekellregisztralni 2010.04.30. 21:43:18

@DnP: Nem önszántadból és mégis naponta(!) vagy nagyobb veszélyben mint egy átlag ember...azt hogy csinálod? Ehhez valamit el kell szúrj hacsak nem valami háborús övezetben laksz?

wabel 2010.04.30. 21:46:10

El sem tudom hinni!

Én tőle tanultam, amit tudok a hegymászásról, több tanfolyamon Ő volt az oktatóm! komolyan mondom többet tanultam Konyitól mint apámtól.
Már jó 10 éve nem találkoztunk de legutóbb éppen Katmanduban segített nekünk ismerkdni a HImalájai régióva.
Feleségem még ma is őrzi azt a pruszikból csomózott kis méhecskét, amit Konyi csomózott neki a szülinapjára.

Nyugodj békében Konyi!

Részvétünk Beának és a gyerekeknek!

Herlock Sholmes 2010.04.30. 21:49:00

Az év eddigi mérlege: egy láb meg egy ember.
Fogynak a nagy magyar profik....
Csak ez a Dávidka, aki hatvanhatodszor mászta meg majdnem azt az Everestet, amit 82 éves vénasszonyok egy szombat-vasárnap megmásznak.

DnP 2010.04.30. 21:52:39

@Francekellregisztralni: Tudod neha dolgozni is kell, lehet hogy furan hangzik de ez van.

PiBá 2010.04.30. 21:53:11

@Tendzing Norgaj: A családja mellette állt. Amikor találkoztam vele a családja is ott volt. A neje is tudta, hogy ilyen fazon és így szerette.

Csak az a baj, hogy ez itt most nem egy vitatkozós blog ....

Kimura 2010.04.30. 21:57:34

Nyugodjék békében

Fleurs Du Mal 2010.04.30. 22:04:59

@DnP: Te választod hogy milyen munkát végzel. Vagy azt akarod mondani hogy kényszerít valaki?

DnP 2010.04.30. 22:08:43

@Fleurs Du Mal: :) Nem, de ebbol penz jon, a tietekkel csak megy... :)
Na joejt Mindenki!

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.04.30. 22:14:18

Nyugodjék békében a Hegyen! Én eddig nem tudtam róa semmit, de a poszt alapján valóban rendkívüli ember lehetett.

PS: ennek ellenére soha nem tudom megérteni, hogy mi visz rá embereket arra, hogy ilyen veszélyes vállalkozásba fogjanak.

Kivancsi 2010.04.30. 22:16:45

Elolvasva ezt a megemlekezest rola...
Azt is eltudom kepzelni, hogy holnapra kiassa magat a jegfogsagabol es reggel ebreszti az alaptaborban henyelo tobbi maszot...

Nyugodjon bekeben ....

Miklas 2010.04.30. 22:29:33

Eltekintve egy-ket ostobatol, akik itt egy halalos balesetröl nagy arccal filozofalnak, es megkerdöjelezik a hegymaszas ertelmet, jol lathatoan sokan ismertek es szerettek Öt.
Nyugodjon bekeben.

endre69 2010.04.30. 22:33:32

@DnP: "Kerte valaki hogy felmasszon oda? Kenyszeritettek ra? Akkor?" - Igen. Hillaryt, az első Everest-megmászót idézem, amikor megkérdezték tőle, hogy miért mászta meg a hegyet: "Mert ott volt."

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.04.30. 22:48:51

Hihetetlen, milyen hisztérikus gyűlölködést képes kiváltani egyesekből a hegymászás - a sokadik hegymászós poszt kommentjei között látom már ezt. Tartsatok önvizsgálatot.

A posztot pedig köszönjük, nagyon jó írás, méltó emléket állítottál vele a barátodnak... nyugodjon békében.

RustySpoon (törölt) 2010.04.30. 23:01:15

Köszönöm, hogy megírtátok ezt a posztot. Szomorú alkalom, de mégis felemelő volt olvasni róla.

pazola 2010.04.30. 23:23:07

Ritkan irok ilyet, de ez a post tenyleg szep volt.

Senkifia 2010.04.30. 23:29:01

Apám temetésén idézte valaki. Azt hiszem, nem baj ha ideírom....

Áprily Lajos

A csavargó a halálra gondol

Uram, a tél bevert templomodba.
Álltam vaspántos portádon belül,
és ámulva néztem botra font kezemre
sugárba omló fényességedet.
Térdelt a nép, én álltam egyedül,
és úgy hallgattam, amit beszélt papod:
"E világot szívedben megutljad,
és úgy menj ki belőle ,meztelen."
Uram! Ezt Te így nem akarhatod.

Tudom,hogy Földed nagy területéből
egyetlen barlangod jutott nekem,
s megreng az is,ha viharod zenéje
végigrobajlik fenn, a tölgyeken.

De ha tavaszod jó, enyém az erdő,
és jó hozzám az erdő: ennem ad.
Rigófüttyöddel kelt a kora reggel
és odvamba surran este sünfiad.

Gazdám, a nYár, az összel hullt levéllel
új őszig minden gondot eltemet.
Mezítláb járom harmatos meződet,
és verőfényed füröszti mellemet.
ha kóborolni küld a nyugtalanság,
dalolva fut mellettem patakod,
kurjantással köszöntöm kék házadat,
s fütyörészek, s Uram, Te hallgatod.

Zöld asztalomon vadgyümölcs az étel,
és otthon-váró tűz nem int felém.
De mondd, volt e valaha szép világod valakié,
úgy ,ahogy az enyém?

Ha menni kell, vállamról rongyruhámat
egy rándítással elhullathatom,
saruim szíja sem marad velem.

Uram, utálni nem tudom világod.
De indulhatok, amikor kívánod,
Igéd szerint : egészen meztelen.

Senkifia 2010.04.30. 23:30:34

@Senkifia: remélem elnézi az elgépeléseket.... Megértő embernek tűnik a leírásból....

tommygun 2010.04.30. 23:33:29

Nem ismertem, de a leírtak alapján ritka karakteres ember lehetett. Ami történt, benne volt a pakliban. Nyugodjon békében.

2010.04.30. 23:37:26

és az se biztos, hogy baj, hogy egy emberrel kevesebb van, aki nem használja éjszaka az autóján a világítást...

nyugodalmas jó éjszakát

Senkifia 2010.04.30. 23:42:58

@DnP: @Tendzing Norgaj: ez itt szerintem nem a hely és az idő a vitára....
kicsit szálljon mindenki magába, különböző fikázások előtt.
Meg a "Minek ment oda?" kommenteket is mellőzzétek. Tudatosan azért,mert ez volt az élete( ismerős az érzés? ha nem,akkor elkezdhetitek sajnálni magatok). Nem tudatosan azért is ment,hogy az ide irogató sok sutyerák, ha Ázsiába járna, a sok pénzből,amit a munkájával keresett,és nem költötte el hegymászásra, esetleg felcsillanjon egy-két vágott szem, mikor meghallja,hogy magyar vagy.... Esetleg. És ha minden vadidegen fenn a hegyen tisztelni tudta,ahol udvariasságból tiszteletet érdemel mindenki, aki felmegy,és emberként viselkedik. De azért a leírtakból az látszik,hogy Konyit nem ez az alap-tisztelet övezte. Hanem ennél sokkal több. És emberek bízták rá bátran az életüket.

Kedves DnP: ritka egy suttyó figura vagy. Anyukád nem tanított meg,hogy temetésen, meg gyászokók közt illetlenség ugatni? már elnézést. Ja hogy Konyi elnézné... Valószínű ha Ő írna ide, egy barátjára vagy hegymászótársára emlékezve, akkor azért nem tolerálna ilyen mértékű suttyóságot, amit te,meg a hasonszőrűek produkáltok.
Picit azért szégyelld magad. És menj vissza anyukádhoz, tanítson jó modort.
peace.

MaCS_70 2010.04.30. 23:43:25

@Herlock Sholmes:

Konyit nagyon sajnálom, nagyszerű ember lehetett.
Mint ahogy Klein Dávid is az.
Vélhetően már régen megmászta volna ő az Everestet, ha nem oxigén és serpák nélkül próbálkozik. Úgy, ahogy eddig nagyn keveseknek sikerült.

Én nem vagyok a hegymászás szerelmese, nem kívánkozom a magas csúcsok közé. Abban azonban biztos vagyok, hogy éppen a Konyi és Dávid-féle (néhány számomra érthetetlen emberke által kritizált) hozzáállás viszi előre a világot. Ha ők nem lennének, még mindig a fán vakaróznánk.
Nem mellesleg pedig ők nem panaszkodnak. Tudják, mi vár rájuk, tudják, hogy így járhatnak. Magás sajnáltató hegymászót még nem láttam. Olyat annál inkább, mint Erőss, aki vállalta az amputációt, mert vissza akart térni a hegyekbe.
Lehet, hogy a fizetésünk nem lesz magasabb attól, hogy ők ott a hegyek között kísértik a sorsot -- nélkülük viszont kevesebb lenne az emberiség, kevesebbek lennénk mindnyájan.
Szerintem.

Üdv: MaCS

Uebermensch 2010.04.30. 23:44:09

@endre69: Ha az emlékezetem nem csal, ezt nem Hillary, hanem még Mallory mondta a 20-as években.

Senkifia 2010.04.30. 23:52:30

DnP:
OFF
tényleg,minek ment Kolumbusz hajókázni? de komolyan? belekerült csomó pénzbe, majdnem otthagyta a fogát. Aztán mégis Vespucciról nevezték el amerikát.
Az a helyzet,hogy lehet,hogy nincs gyakorlati haszna ezeknek a dolgoknak. Mint ahogy pl a művészetnek sincs. csak úgy szép. Jó érzés nézni-hallgatni. Ezekről az emberekről meg jó érzés hallani. Hogy vannak.Vagy dokumentumfilmet nézni róluk-tőlük. neadjisten együtt mászni velük a hegyet,ami épp ott van,és csak azért. És nem a te pénzedet költik. Hanem egy rakat szponzorét. Sőt, a veszélyes sportokban balesetet szenvedettek kezelését az OEP nem akarja pénzelni. Biztos te is nagyban egyetértenél. Merthogy ő kereste magának. A hájfej ,tvnéző városi negyvenest az agyvérzésével meg kezeljék a te pénzeden,lebénulva 35 évig még,mert az milyen oké,ugye? És szegény nem kereste magának. És amúgy is milyen hasznos tagja a társadalomnak. Kicsit gondolkodjatok,mielőtt ideírnátok a baromságaitokat. De inkább váltsatok te is,meg a hozzád hasonlók, olvasó üzemmódba.És hagyjátok békén itt az embereket a hülye kommentjeitekkel. Én se megyek a Győzike sót megtárgyaló topikba, hogy téged fikázzalak, amiért oda jársz. Hát ennyit erről.
ON.

MaCS_70 2010.04.30. 23:58:38

@Uebermensch:

Nekem úgy rémlik, hogy még Petrarca mondott ilyesmit -- a XIV. században...

Üdv: MaCS

Senkifia 2010.04.30. 23:59:19

@MaCS_70: milyen igazad van. Az ilyen emberek nélkül még mindig a fán lennénk,mert a sok majom közt nem akadt volna egy Ember,aki meglássa,hogy a két lábon járás,bár esetlenebb,mint a trapézmutatvány, de hosszú távon sok a gyakorlati haszna. És az ilyen emberek nélkül ,akik el mernek indulni oda,ahol még nem járt ember,illetvemeg mertek csinálni, against all odds, olyan dolgokat,amitől mindenki óvta őket,mert magukból,és a saját félelmeikből,és dilettáns rövidlátásukból indultak ki, az emberiség még nagyon el lenne maradva,mostani önmagához képest. Csak ahhoz,hogy ezt észrevegye az ember, kicsit tovább kéne látnia az orránál. Meg a "dehát nem hajt hasznot. inkább keressünk pénzt...minek ment oda" és ehhez hasonló szempontoknál.

Senkifia 2010.05.01. 00:02:20

@faszharcos: intelligens vagy, hogy neked ebből ennyi jött le. gondolom téged nem az eszed miatt szeretnek ...

Senkifia 2010.05.01. 00:03:55

@DnP: karaktereddel elég nagy gondok vannak. ... ne mond,hogy nem szóltam :)

2010.05.01. 00:08:01

@Senkifia: írjál még inkább pár kövér hülyeséget

MaCS_70 2010.05.01. 00:14:19

A trollok leghitványabb fajtája az, akinek semmi sem szent. Még egy valóban nagyon jó ember halála, emléke sem.
Ahelyett, hogy inkább tanulni próbálnának az emberi nagyságból.
:o(

2010.05.01. 00:25:09

kolombusz + a faszom, meg hogy ki jött volna le honnan :)

Senkifia 2010.05.01. 00:29:15

@faszharcos: hát te a fáról. de látom arról már nagyon lekéstél.... kezeddel fogni tudsz már? mert akkor legalább a leszármazottaidnak lesz egy esélye a felemelkedésre. Bár remélem, inkább mellőzöd a szaporodást :)

Senkifia 2010.05.01. 00:30:38

@faszharcos:OFF
na inkább nem alázlak. ez itt nem erre van :)
ON

Senkifia 2010.05.01. 00:32:12

@faszharcos: OFF
Magas ez neked, öcsém, mint tehénnek a szénapadlás...
ON

2010.05.01. 00:33:01

sajnállak,de azért jó éjt

gyújts egy gyertyát az übermajmodnak, ha segít :)

Maestro 2010.05.01. 00:37:19

Mindig is felnéztem a hegymászókra, a fizikumukért, az elhivatottságukért, azért, hogy nem félnek olyan kurva magasan, meg azért, hogy ezt meg tudták finanszírozni, ez teljesítmény.

Van egy ilyen embertípus, olyan mint ez a hegymászó. Nem tudni, hogyan csinálja, de egy ilyen posztreneszánsz ember, aki már-már gusztustalanul (a szó "jó értelmében véve") sokmindenhez ért, és nem látszatra, hanem tényleg.

Szar dolog ez, más körülmények között ugyan, de tapasztaltam ilyet, srácok, kitartás. És valaki gyúrja fel magát az ő szintjére, mert kell.

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2010.05.01. 01:03:40

@Senkifia: Hőő, azért Kolumbuszt ne keverjük ide. Ma az Everestet megmászni semmi több, mint egy nagyon kockázatos turistaút.

Öngyilkosnak lenni (de legalábbis 10%-os kockázatot vállalni) egy olyan helyen, ahol halmokban hever a szemét a sok köcsög nyugati tahó miatt, akik nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel, meg valamit felfedezni, valami újra létrehozni, na az azért nem ugyanaz.

xstranger 2010.05.01. 01:14:30

Hegymaszok extra biztositast kotnek ami tekintettel van a nagyobb eselyu balesetre es a dragabb mentesi es gyogyitasi koltsegekre.

A szemetet meg a turistak hagyjak ott, ha jol ertem a ket magyar sportolo szellemben ment oda.

Volt par napja hete egy par cikk magyar hegymaszokrol Del-Amerikaban, az is nagyon erdekes volt. Nem hiszem hogy kevesebb ertelme lenne a hegymaszasnak mint 9mp alatt futni a 100metert vagy 300km/oraval korozni Forma-1ben.

Az ur pedig nyugodjon bekeben.

MaCS_70 2010.05.01. 01:32:37

@kamikaze boci:

Éppen ezért próbálkozott Konyi és Klein Dávid oxigén és serpák nélkül -- mert ők nem turistának mentek.
Dávidnak egyébként mintha lett volna direkt szemétösseszedő expedíciója is -- ő ugyanis nagyon tiszteli a Hegyet és őt is nagyon zavarja a sok hulladék ott fent. És nincs kétségem afelől, hogy nem véletlenül voltak ők egy pár, Konyi is ilyen nézetet vallott.

Üdv: MaCS

UI: Egyébként megnézném én, hogy a itt arcoskodók közül ki lenne képes teljes támogast élvezve, a legjobb felszereléssel és oxigénnel feljutni az Everestre.

Üdv: MaCS

Thrasher 2010.05.01. 02:04:34

@MaCS_70:

"UI: Egyébként megnézném én, hogy a itt arcoskodók közül ki lenne képes teljes támogast élvezve, a legjobb felszereléssel és oxigénnel feljutni az Everestre."

nem értek egyet dnp-ékkel, de az ilyen érvelést úgy bírom...
senki nem azt mondta, hogy "höhö gec, én simán felmentem volna, sokkal faszább gyerek vagyok", nem, hanem az egész dolog értelmét, helyességét kérdőjelezték meg.
szánalmas, amikor egy ilyen vitában valaki azzal jön, hogy "ésbazmeg? te meg se tudnád csinálni"
én pl. nem tudnék puszta kézzel széttépni egy férfit. most akkor az értékes képesség? vagy nem tudnék 300 km/h sebességgel átfutni egy óvodáscsoporton.
attól lesz valami értékes, ha kevesen tudják megcsinálni?

PIG 2010.05.01. 06:13:23

Kedves Salamandra, javítsd már ki a sok helyesírási hibát, rossz időegyeztetést a nekrológodban! Úgy tűnik, ennyit minimum megérdemel Konyi, akiről megemlékezel...

PIG 2010.05.01. 06:18:31

És engedtessék meg még egy megjegyzés. Én nem török pálcát a hegymászók fölött (mindenki csinálja azt, ami élvezetet okoz neki), de azért azt el kell ismerni, hogy meglehetősen öncélú és önző elfoglaltság, ne tessék már a hasznos foglalatosságok közé sorolni (amilyen pl. Kolumbusz felfedzőútja volt).

-vadvirág- 2010.05.01. 07:05:39

Ha korán is érkezett, de nem lehetett másmilyen a halála. Tartalmas, szép, teljes élet, örök nyugalom a szeretett hegyen. Élete, halála az övé, senkinek sincs joga bírálni, elítélni.

Mindenkinek más a szép. Nekem a virágoskertem, a hegymászóknak a magasság, a hegy, amit az egyszerű földi halandó legfeljebb távolból csodál. Nem vagyunk egyformák, és ez így van jól.

Vajon biztos, hogy meghalt? Már nem kerülhet elő valahonnan? Túlélő típus, ahogy olvasom. Honnan tudják a keresők, hogy már nincs remény?

pinq (törölt) 2010.05.01. 07:24:13

@immortalis: És ha tudnád, hány JÓ emberről nem emlékeznek meg a hiradók még fél percben sem...

pinq (törölt) 2010.05.01. 07:26:19

@Doryyka: Azért én jobban örülnék, ha a munkahelyem engem támogatna!

Rhönadler 2010.05.01. 07:43:08

Azt csinálhatta amit a legjobban szeretett...

Nincs már felette más, csak a tiszta ég...

Nyugodjon békében

Senkifia 2010.05.01. 07:58:53

@PIG: OFF
Mert Kolumbusz nem saját feje után ment,úgy ,hogy az akkori kor embere azt látta: itt egy hülye,aki nekivág a tengernek, elkölt csomó pénzt,magával visz csomó embert, aztán valószínűleg meghal.? :) és a királynő szemével nézve nem is volt öncélú,apropó arany,meg kincsek,amiket hoznia kellett Kolumbusznak .... mit ne mondjak :)
ON
De a lényeg nem ez. Hanem az,hogy egy rendes ember, aki kvázi dicsőséget szerzett a nemzetének meg az országának, ottmaradt a hegyen. És szerintem nem ez az a poszt, ahol bárki bármit beszólhat neki,vagy a hozzá hasonló emberkéknek.Normálisan nézve ,nem azért,mert dicsőséget szerzett bárkinek is. hanem mert éppen meghalt. És egy megemlékezésen nem illik beszólogatni, függetlenül mindenki saját nézetétől. Ha már írni akar valaki ide, akkor vagy jót,vagy semmit. Ennyi.

Senkifia 2010.05.01. 08:05:45

@kamikaze boci: itt viszont nem egy köcsög tahóról folyik a blogolás,ha jól odafigyelsz a jellemzésekre,amiket alig-ismerősök is írnak Konyiról.. Úgyhogy szerintem ácsi.
Azért tudod mit? Ha olyan magától értetődő az az everest -túra, mér nem mászik oda minden pénzes tahó? Na? miért nem? Mert azért 7000 méter fölött a hegy nem kérdi meg,mennyi a pénzed,és honnan kaptad.
Lehet kicsit túlzás Kolumbusz. Viszont nem annyira, és főképp nem suttyóság,mint a beszólogatás meg a fikázás egy ilyen blogban.
Úgyhogy again: ácsi....

Herlock Sholmes 2010.05.01. 08:09:10

@MaCS_70: nagyon merész dolog az evolúciót összehasonlítani néhány ember teljesen öncélú, alaposan túlhájpolt öngyilkossági kisérletével.
Az Everestet megmászták már serpával, serpa nélkül, oxigénnel, anélkül, kézenállva, laposkúszásban.
A mutatványnak semmi gyakorlati haszna sincs az emberiség szempontjából.
És ha valaki ott marad?
Megesett már sokakkal. Dávidka mellett már - ha jól tudom - a második ember halt meg. Neki szegénynek meg hol a hasa megy, hol köhögcsél.
Mindegy, csak a TV mutassa.

Kelly és a szexi dög 2010.05.01. 08:22:02

Köszönjük, nyugodj békében!

isssti 2010.05.01. 08:22:26

Nagyon szép történet - tényleg nagyon érdekes, különleges fazon lehetett.

A "vers", amit még utóljára bepötyögött, az egy régi, melankólikus Omega szám (asszem az Időrabló lemezről) -jó izlése lehetett!

Kár érte.. bár gyanitom, egy ilyen ember valami hasonló elmúlásról álmodik..

riderfree 2010.05.01. 08:30:20

39 éves férfiember vagyok, de küszködnöm kellett, hogy ne eredjenek meg a könnyeim, ahogy olvastam a sorokat.
Nagyszerű ember volt. A szó nemes értelmében lehet példakép sokunk számára.
Amit még sajnálok, hogy nem ismertem/ismertük Konyit még halála előtt ilyen jól.

Senkifia 2010.05.01. 09:07:43

@pinq: logikusan valószínűleg. emberileg ide kommentelni baromságokat egy épp eltűnt hegymászóról nem pont, csak suttyóág.

Astronomy Domine 2010.05.01. 09:09:20

Nagyon jó írás egy nagyon jó emberről.
Köszi.

Fioni (törölt) 2010.05.01. 09:14:57

nagyon sajnálom és sokat bevállalnak az ilyen emberek:(( nélkülük nem tudnánk semmit sem , hogy milyen is a világ:((
sajnálom Őt is és a családját is! részvétem!!!!

riderfree 2010.05.01. 09:18:40

Engem annyira megérintettek ezek a sorok, hogy az írást betettem a gépen a kedvencek közé.

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.01. 09:29:48

@isssti:
a vers címe: Mozgó világ, Sülyi Péter írta, Az Omega 75-ös Nem tudom a neved c. lemezén hangzott el.

Várkonyi úr nyugodjék békében. Olyan békében, amely megengedi nekünk azt is, hogy - olykor - elnézzük embertársaink értetlen és ostoba megnyilvánulásait.

macskabölcső 2010.05.01. 09:45:10

sokszor gondolok egy dokumentumfilmre, ahol egy vulkanológus házaspár (egymás és a vulkánok szerelmesei) az utolsó út előtt beszélnek. a férfi azt mondja, annyi szépséget látott már életében, ha most meg kellene halnia, akkor boldogan hal meg.

talán - ezt kívánom - ő is annyi szépséget látott már.

mégha elviselhetetlen űrt is hagyott maga után az ittmaradókban.

tibormolnar 2010.05.01. 10:13:00

Idén télen megkérdeztük Konyit, hogy mit érzett, amikor 8750 méteren, 100 méterrel a csúcs előtt visszafordult az Everesten.
Azt mondta, hogy nem a csúcs a lényeg. Azért megy újra és újra az Everestre, mert az a hegy az ő "szerelme", és szeret ott lenni.

Megtiszteltetés, hogy tanulhattam Tőled, Konyi.

Nyugodj békében!

Mouna 2010.05.01. 10:39:21

Sokat köszönhetek Konyinak, igazi Ember volt. Sokat, nagyon sokat tanultam tőle, leginkább emberséget.
Mindannyian más adottságokkal, álmokkal, célokkal születünk. Az övé az volt, hogy megysimogassa alulról az eget.
Egészen biztosan nem lett volna azzá aki volt, ha nem A HEGY a szenvedélye. Azért tudtunk tőle tanulni, azért kaptunk tőle ennyi jót - és nem csak azt, hogy lehozta a hátizsákomat a via de la morte-ról - mert ilyen célok vezérelték. Ha nem élte volna át mindazt amit, nem vált volna ilyen nemes emberré. Én köszönöm neki, hogy megtette, mert gazdagította vele az emberiséget.
Lehet origamit hajtogatni és szidni az elkövetőjét, hogy kivágják miatta a fát, lehet órákhosszat labdát pattogtatni a salakon és sajnálkozni, hogy milyen felesleges időtöltés, lehet naphosszat imát mormorlni és mérgelődni rajta, hogy helyette megannyi hasznos dolgot is művelhetett volna a gyakorló. De az aki az Utat járja tudja, hogy az ilyen szenvedélyek indíttatása a kitartás, a koncentráció, saját magad tiszta kifejezése. Kár, hogy sokan a TV előtt gubbasztást sokkal kifizetődőbbnek tartják, "jó" példát mutatva utódjaiknak a fenék és pocak kőrméretének gyarapításában.
Konyi, legközelebb a Garda tónál szállok be, találkozzunk ott!

Dagobert McChip 2010.05.01. 10:40:30

Én nem vagyok hegymászó és nem hegymászóként ismertem meg őt. Együtt dolgoztunk, ipari alpinista munkákat vállalt kollégáival, nekünk pedig néha szükségünk volt ipari alpinistára. Kitűnő munkatárs volt és nagyszerű ember. Nagyrészt maga kereste meg az expedíciók költségeire valót, és szíve szerint szerette volna, ha ez elegendő és nem szorul szponzorok támogatására.

Bizton tudom, hogy nem meghalni ment fel. Tudom, hogy mindig (a munkájában is) a teljes biztonságra és a tökéletességre törekedett, és százszor is megfontolta, mit tesz. Tudta, hogy ott fenn vannak elkerülhetetlen veszélyek is. Ami vele történt, a jégomlás, egy természeti katasztrófa, az ellen ember nem tud mit tenni. De úgy vélem, ha választania kellett volna halált és nyugvóhelyet, biztos ilyet választott volna. Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült élete legnagyobb kihívását sokadszorra és immár utolsó alkalommal sem megvalósítani. Tudom, hogy nem a siker miatt csinálta, nem azért, hogy a neve a hegymászás történetébe vastag betűvel vésessék be, hanem hogy lejöjjön, hazamenjen s elmondhassa magának: igen, ezt is meg lehet csinálni.

Nagyon szép a fenti megemlékezés, egy igazi virtuális emlékhely, köszönöm azok nevében is, akik ismerték. Mint írtam, én nem ismertem őt közelről, kerestem róla több lexikális adatot a wikiben. Sajnos, nincs, talán majd egyszer valaki, aki többet tud róla, elkészíti.

A sok gyalázkodó majommal meg ne foglalkozzatok, ha Konyi olvasná bejegyzéseiket, csak mosolyogna rajtuk, majd a többieknek intene a szemével: gyerünk, menjünk tovább…

furedinerzsi 2010.05.01. 16:50:29

Várkonyi Lacit 35 évvel ezelőtt ismertem meg az édesanyja révén.Akkor is ilyen mosolygós, kedves fiú volt, 19-20 évesek voltunk és őrzök is egy közös képet erről az időről. Az azóta eltelt években személyesen nem találkoztam vele, de mindig érdeklődéssel figyeltem a híreket róla.Izgultam minden egyes expedíció alkalmából.A hallottak alapján remek ember volt.Szeretettel gondolok rá és fájó szívvel búcsúzom tőle itt, most.
Magam sosem másztam meg még kisebb hegyeket sem, de elismerem azok teljesítményét akik ezzel foglalkoznak.Azt gondolom nekik ezzel küldetésük van és tiszteletben tartom ezt.
Még egyszer Várkonyi Laciról: Örülök, hogy ismerhettem, sajnálom, hogy az életben már nem találkozhatunk.Részvétem a családjának is.
Nyugodj békében, Laci!

PIG 2010.05.01. 17:23:17

Kedves Salamandra! Örülök, hogy megfogadtad kérésem, és kijavítottad a hibák zömét. Még egyet javíts ki, mert nagyon "szembántó": hegeszt (egy g-vel).

Senkifia, semmilyen bántó megjegyzést nem tettem Konyira, nyugodjék békében, csak a hegymászásról mondtam véleményt. Arról se mondtam (nem is gondolom így), hogy hülyék, akik ezt csinálják, mert teljesen el tudom fogadni, hogy ez sok embernek élvezetet okoz. Egyedül az - általad bizonygatott - hasznosságát vonom kétségbe (sok más sportéval, szórakozással egyetemben), és nem tartom egyenértékűnek a korai felfedezők tevékenységével (teljesen függetlenül attól, mi motiválta őket, pénz hírnév stb.).

Még egyszer, hogy világos legyen, mindenkit sajnálok, aki balesetet szenved, de a hegymászóknál kicsit jobban benne van ez a pakliban. Isten nyugosztalja Konyit!

Mouna 2010.05.01. 18:31:57

@PIG: Kedves Malac! Ha annyira oda vagy a helyeisrási tudásoddal, irj Anikónak e-mailt. Igy egy kicsit úgy tűnik mintha a helyesirás fontosabb lenne, mint az amiről ir.
Mi itt Konyira és nem Grétsi Lászlóra szeretnénk emlékezni.

salamandra · http://www.anikomolnar.com 2010.05.01. 20:53:10

Köszönöm Mindenkinek, aki elolvasta ezt a szöveget, ami sajnos Konyinak csak kis szeletét volt képes bemutatni. Köszönöm, h megismertétek, ha csak most és, ha csak ennyire is. Mindig tanított élete minden pillanatában, csak most nehéz megérteni, hogy a halálával mit....szeretem nagyon
a

PIG 2010.05.02. 00:52:56

@Mouna: Elnézést a jobbító szándékért, már itt sem vagyok!

Prisca 2010.05.02. 07:35:45

Nincs kedvem semmihez. Olvasni sincs, így nem tudom, hogy az előttem szólók, hogyan fejezik ki, amit éreznek. Örülök, még a negatív kommenteknek is. Aki véleményt, hozzá szólást ír, legalább gondolkodik. Konyiról, az életről, a halálról, értékekről, áldozatokról, energiákról. Emberi érzések merítik el, hurrá! Emberek vagyunk! Ebben a mai világban, ahol lassan a befelé fordultság, az önzés, az életben maradásért folyó állandó harc, küzdelem, kiírtja az együttérzést, a kifejezést, elhessenti a pillanatot, hogy megállj kicsit és bátran sírj, ha valami fáj, - nagy dolog ez! Konyi tudta, hogy mi az, amiért érdemes kockáztatni és azt is, hogy mit kockáztat. Mégis tette, amit helyesnek vélt. Akarta és csinálta, amit szeretett. Iszonyatosan szerencsés ember volt! Hű társa, barátja, Dávid, kitartott mellette, vitték együtt felfelé a hitüket, az erejüket, a céljukat, a tanításukat, hogy meg lehet csinálni. Az ember le tudja győzni önmagát! A hegymászó nem azért mászik, hogy csodálják, hanem, hogy Ő csodálhasson. Árnyalatokat lát és él az általunk ismert világból. Olyanokat, amit mi, akik nem mászunk, nem láthatunk sohasem. Konyi fennmaradt. Eltűnt. Csak egyetlen dolgot nem tudott - meglenni élve... Eggyé vált az Everesttel. Mi vagyunk szerencsések, hogy van, aki helyettünk megpróbálja kitágítani az ismert világ egyetemes határait, s az emberi erőt jóra használni. Köszönöm, hogy megérintettél, Konyi! Nyugodj békében.

Mouna 2010.05.02. 12:46:07

@Prisca:
Lám Konyi még odaátról is tanít. Összehozza az értőt a nem-értővel, a hegymászót a hegykerülővel. Igazad van, így van ez jól, így jön át az igazi tanítás. Igy látjuk meg magunkban, hogy mit is jelent szellemi hagyatéka.
Biztos vagyok benne, hogy minden utunkra el fog velünk jönni, nem fogja hagyni, hogy bármi bajunk essen. Igaz most nem ő fog estimesélni nekünk, hanem mi fogunk neki köszönetet mondani, hogy a tőle kapott tudással feljutottunk. Ő pedig csak szerényen mosolyogni fog: ezt magatoknak köszönhetitek. Konyinak volt egy hihetetlen tulajdonsága, nem volt olyan ember akit fel ne juttatott volna a fal tetejére és mindezt úgy tette, hogy közben az illető meg is dicsőült. Most majd meg kell mutatnunk mit tudunk, amikor nincs ott a térded ahol nincs lépés és nincs ott a vállad, ahol nincs fogás és magunknak kell lejönnünk zuhogó esőben a Pidingerről, mert nem leszel ott, hogy kötéllel leengedj. Nem indulhatunk el többé pótkesztyű, aláöltözet, jégcsákány, szigszalag, kalapács, és megannyi kegytárgy nélkül, mert nem lesz ott a varázzsákod. Konyi, tudom, néha értetlenkedtünk, néha kételkedtünk. Biztos vagyok, mostantól sosem fogjuk tenni. Így is továbbélsz bennünk.

Lábszár Ervin 2010.05.04. 09:58:35

@viharboszorka: Ez mondjuk egy szörnyen hülye közhely, ettől függetlenül Konyit sokan, ismeretlenül is gyászoljuk Óbudán.

www.obuda.hu/hirek/1017/670965/20100430_obudai_hegymaszo_tragediaja_az_everesten_1.htm

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.04. 16:53:48

Szép nekrológ.

Nem ismertem, nem érdekel a hegymászás, de a leírás alapján nagyon jó ember lehetett.

sztoncsi 2010.05.05. 20:00:02

Konyi, drága barátom, de jó, hogy ismerhettelek! Erős, okos, érzékeny és emberséges voltál, sportszerű, a szó eredeti értelmében. Mindig a gyengébbek és elesettek pártján álltál. Véleményed volt a világról. A mosolyod, az meg egy külön fejezet... Példád kötelez. Köszönjük az életed.

Forno 2010.05.05. 20:07:07

Minden gyalázkodónak a sorban..
Egy dolog az, hogy van véleményed a hegymászókról, a hegymászásról, ami persze bátran lehet negatív is. Gondolhatod, hogy minden hegymászó elmeháborodott. Lehet az a véleményed, hogy minek mennek, minek ment Konyi oda? Minek kereste a bajt? Mindenhez jogotok van. Egy másik dolog azonban, ha ennek a véleményednek itt és most adsz/adtok teret. Vannak dolgok amiket, lehet, de nem illik csinálni.
Meghalt valaki, egy nagyszerű ember itt hagyott minket. Kész, vége. Nem jön vissza többé. Nem tudok vele többé találkozni, hiába akarok, hiába hívom fel, hogy beszéljünk... Sokan szerették, tisztelték és ez a fórum most az Ő helyük. Ez itt most a megemlékezés, az emlékek helye. Az a tér, ahol azok, akik elvesztettek Konyit, fáj a szívük és űr tátong a lelkükben, egymás emlékeiből vigaszt nyerhetnek.
Azok az embertársaink, akik gyalázatos beírásaikkal képesek arra, hogy mások gyászát megzavarják, kétségbe vonják, vagy semmibe vegyék (s ezt sokan közülük még élvezi is) sajnos betegek. Az anyukájuk meg az apukájuk nem tanított meg nekik sok-sok dolgot, amit gyorsan pótolni kellene. Orvoshoz kéne fordulniuk. Komolyan. Javaslom.

rubberbandman 2010.05.07. 15:03:50

Nyugodj Békében Konyi!

falusix 2010.05.07. 21:20:26

Volt szerencsém ismerni Konyit, két tanfolyamán is részt vettem. Valaki néhány éve azt mondta, amikor a magyar hegymászás nagyjairól beszéltünk: " Konyi az Isten, ez kétségtelen" ...ebben mindenki egyetértett, nem volt ellenvetés. Aki nem ismerte, nem értheti, aki ismerte, tudja miről beszélek. Nem ismertem nála sokoldalúbb szakit, nagyobb EMBERT!
Nyugodj békében Konyi!
Ha lehet ilyet mondani, szép halálod volt... de nagyon rossz hogy már nem vagy velünk.

vernarancs 2010.05.17. 16:55:42

Nagyon szep megemlekezes. Ritka jo ember lehetett. Nyugodjek bekeben!

Itt nincs helye semmi masnak, ez egy nagyszeru emberrol szol, nem a hegymaszas ertelmerol.

isssti 2010.05.22. 20:00:11

Most láttam a Hirtv-n a hirt, hogy megtalálták a holttestét a Csomolungmán..

naresh 2011.03.20. 18:02:22

Kedves Barátaim! Sokat jártam a hegyeken, gyalog és sível. Csak lelkes amatőrként. Voltak, vannak hegymászó barátaim, de fiatalabb koromban a búvárkodás volt a szerelmem. Így a hegymászást elég közelről, de csak passzívan szemlélhettem. Míg barátaim a Monte Rosa körüli gleccserre vagy a Matterhornra készülődtek én a Kis-Matterhorn pályáin csúszkáltam, esténmként pedig hallgattam a kalandokat meg a régi történeteket. Ha nem is irígykedtem, legalább sajnáltam, hogy kívülálló vagyok. Tényleg nem szerencsés, ha olyanok mondanak
véleményt, akik nem mennek el sétálni otthonról, mert esik az eső, vagy fú a szembe-szél. A világ olyan szépségeiről, élményeiről maradnak le, amelyet el sem képzelhetnek, mondjuk videóról. Konyit nem ismertem, de az ismerősei véleménye alapján biztosan teljesnek érezte az életét. Ez pedig elég.
süti beállítások módosítása