Csúcsra járatva a Mont Blanc

Lábunk előtt Európa - túra a kontinens tetejére

2009. szeptember 30. 15:20 | Utolsó módosítás:2009. október 05. 12:40

 

A legújabb műholdas mérések szerint 4810,9 méteres Mont Blanc Európa legnépszerűbb csúcsa. Évente húszezer csúcsratörő özönli el a hegyet, ami a helyieknek bevételt jelent, a próbálozóknak nagyon nagy balesetveszélyt. Az Alpok legmagasabb csúcsának vonzereje azonban évről évre növekszik. A blog szerzőjének cikke a www.hvg.hu-n.


Hajnali két óra van. Csillagos az ég és fagyos a levegő. A 3817 méteren lévő Gouter Ház étkezőjében az asztalokon és az asztalok alatt is alszanak. A házban száznegyven ágy van, de ilyenkor augusztusban, “csúcsidőben” ez is kevésnek bizonyul. Aki nem foglalt magának április elején helyet, az ugyanannyi pénzért az asztalok alatt aludhat. Ha jó idő van, minden hajnalban valóságos ostrom alá veszik a hegyet. Már késő este elkezdődik a taktikázás: ki indul elsőként. Aki első, nem kerülgeti a többiek kígyózó sorát, viszont neki jut a nyomtaposás hálátlan feladata. 


 A csúcsról visszafelé


Idén kétszer is megmásztuk a csúcsot, mind a két alkalommal második csoportként indultunk. Amikor visszanéztünk a Dom du Gouter 4304 méteres csúcsáról, fejlámpák kígyózó sora látszott, s ebből sejteni lehetett, hogy nem lesz “fáklyásmenet” a csúcsgerincen haladni, s főképp visszafelé jönni. A gerinc ugyanis helyenként mindössze 20- 30 cm széles, alig fér el rajta egy ember is. Ilyenkor a lefelé tartó csoport lelép a meredek hólejtő felé, s elengedi a felfelé menőket - ha legalább az egyik fél ismeri a szabályt. A 4362 méteren áll a Vallot Ház, egy fémkunyhó,   ahol vész esetén akár 12 ember is átvészelhet egy vihart. Nem valami bizalomgerjesztő hely. Koszos és büdös, de van néhány takaró, és egy vésztelefon, amelyen a bajba jutottak segítséget hívhatnak.

 



Claude Gex hegyivezető, a Compagnie des Guides de Chamonix (a Chamonix-i hegyivezetők társasága) tagja, évente öt alkalommal vezet bátor vállalkozókat a Fehér Hegyre. Amikor fiatalabb volt, akár 15 túrát is vitt, de most azt mondja: ez már sok lenne: unná is, de a szervezetét is nagyon megviselné.

Egy túráért úgy 700 eurót kap. Ehhez jön még az egy-két napos felkészítés, amiért körülbelül ugynennyit kapnak a hegyivezetők. A francia hegyivezetők összesen ezerötszázan vannak, de tízezer síoktató is van rajtuk kívül, akik szintén vezethetnek túrákat. Claude azt mondja, egy klienssel érzi magát a legjobban, kettőt már nehéz felügyelnie.

A hegyivezetők Saint Gervais-i irodájában is készséggel adnak információt: a hegyivezetők 745 eurót kapnak egy Mont Blanc-túráért és 855 eurót a három napos felkészítő kurzusért. A Gouter Házban három és fél hónapig tart a szezon, szeptember közepén zár a ház. Nadine és Claude Barnier tavaly hat évre szerződött a tulajdonos Francia Alpin Klubbal (CAF) a menedékház üzemeltetésére. Nem volt sok jelentkező, ilyen magasságban kemény az élet, különösen a munka. Frank Hiennel és David Piollal gyakorlatilag hajnali kettőtől este nyolcig folyamatosan dolgoznak. Elképesztő rutinnal bonyolítják le a vacsorát, ami 140 ember esetében nem hétköznapi teljesítmény.

"Nehéz munka ez, a magasság megviseli a szervezetet. De megéri, emberileg és anyagilag egyaránt. Amit a szállásért fizetnek, az egy az egyben az Alpin Klub kasszájába megy, az öszes többi bevétel a miénk. Mindent mi szerzünk be: az ételeket, az italokat. Mi fizetjük a helikoptert, mindent, ami a ház üzelemeltetéséhez tartozik - meséli Nadine Barnier. - A hegyre helikopterrel jön fel minden héten. A víz a legnagyobb kincs, egy üveg ásványvíz 5 euróba kerül. A forró víz hóból készül, de az energiát is meg kell fizetni, hiszen 3800 méteren több energia kell egy liter víz felforralásához. A forró víz is 5 euró tehát, hiába hólé az alapja."  



 Hóviharban a hegymászók

 

"A helikoptert percre fizetjük, 30 euróba kerül egy perc, egy forduló tíz percig tart, s ezzel   körülbelül 500 kilogramm áru érkezik” – mondja Nadine, tehát 1 kg áru, vagyis például egy liter víz 60 centért érkezik fel 3800 méterre. Nyaranta 8000 turista érkezik a menedékházba, hiszen a Gouter Ház a Mont Blancra vezető utak legnépszerűbbike mentén áll. A menedékház tarifája 27 euró, de a legtöbben a félpanziót választják 58 euróért. Sok hegymászó féláron kapja a szállást, mert tagja valemelyik alpesi klubbnak. De így is közel 200 ezer euró bevétel vándorol csak a Gouter Házból a Francia Apesi Klub (CAF) kasszájába.

 


 Vendégek érkeznek a Gouter Házba 3817 méterre

 

Várkonyi László - aki tapasztalt expedíciós hegymászó, jelenleg a Salamandra Outdoor túravezetője - évek óta vezet túrákat a Mont Blancra. Azt mondja: a hegyi balesetben meghaltak száma meghaladja a nyolcezret. "A Mont Blanc masszívumot, ahol több tucatnyi nagy csúcs, és ezer körüli mászóútvonal található, nagyon régóta három büszke és presztízséhes alpesi nemzet fiai lakják körül. Elképesztően sokan jönnek ide máshonnan is. A Mont Blanc a világ ötödik leglátogatottabb hegye, évente több mint húszezer csúcsratörővel. Chamonix-ból csábító a látvány: úgy fest, mintha egyszerű volna feljutni a csúcsra. A legtöbb baleset nyáron, a tömegek támadása idején történik. De persze azelőtt is voltak szerencsétlenségek."  

 A felfelé menőké az elsőbbség

"Ősidők óta élt a környéken a szokás, hogy a rendkívüli eseteket be kell jelenteni, és akkurátusan regisztráltak is valamennyi bejelentést. 1751-ben például a piemonti uralkodó herceg vizsgálóbizottságot küldött ki egy kőomlás miatt, amely a Lac Vert tavat jelenlegi helyére „rendezte”. A jelentés hat ember és egy tehéncsorda elvesztéséről számolt be. Van még egy elgondolkodtató jellegzetesség. A Mont Blanc masszívumban bekövetkezett balesetek és sérülések száma az utolsó húsz évben egyenletesen körülbelül a tizede volt az összes alpokbeli hegyi balesetekének, a halálos végződésű baleseteknek viszont az ötöde esett meg itt, vagyis itt kétszer gyakoribbak a halálos kimenetelű balesetek” – mondja Várkonyi László.

Kígyózó sor a csúcsgerincen

Véletlenül kint felejtenek egy üres dobozt a Gouter Ház recepciója előtt, s a tartály pillanatok alatt megtelik szeméttel. A hegyen ugyanis íratlan szabály, hogy mindenki leviszi magával a szemetet. A kisteremetű Nadine kipattan, és igen erélyes hangon közli előbb angolul, majd franciául, hogy nem méltányolja a szemetelést. “Gyakran határozottnak kell lenni, tudni kell nemet mondani, mert ha nem ilyen vagy, akkor a legkisebb rendellenesség esetén is pánik tör ki. Ezt hosszú évek alatt meg lehet tanulni. Néha az ember elszontyolodik amikor azt látja, hogy igyekszik, de nem sikerül, pedig mindent belead. Mi nagyon jó csapat vagyunk és sokat tudunk nevetni annak ellenére, hogy kemény itt az élet. Ez az egész játék is egyben" – nevet Nadine.

 David, Frank, Nadine és Claude délutáni sziesztán

Claude Barnier, Nadine férje is hegyivezető, de most nem gyakorolja a szakmáját, mert a ház vezetése leköti az enegiáját. Claude is elvégezte az ötéves hegyivezető iskolát, és mint minden diplomás, előbb jelölt lett. “5000 euróba kerül az iskola, és aztán két év jelöltség után hegyivezetőként is hatévente újabb vizsgákat kell tennünk, ami szintén több száz euróba kerül. A vezetőknek évente nehezebb utakat kell megmászniuk, túristák nélkül, hogy szinten tartsák technikai tudásukat" - meséli. A hatalmas tömeg újabb és újabb építkezéseket generál a hegyen. Jövőre   a tervek szerint újabb menedékházat építenek nem messze a Gouter Háztól, de egyelőre hiányzik a pénz. Addig marad a tömeg a Gouter Házban, és valószínűleg csak egyre nő a Fehér hegy ostromlóinak száma.



Molnár Anikó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://salamandra.blog.hu/api/trackback/id/tr961436075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laszy001 · http://www.autostat.hu/ 2009.10.08. 14:54:02

A képek nagyon jók!

Igazi páratlan és felejthetetlen élmény lehet egy ilyen túra! De azért inkább süttetem a hasam valamelyik tengerparton, ha éves nyaralásról van szó. :)

Postal Dude 2009.10.08. 15:42:33

A cikkhez pár kiegészítést szeretnék tenni:

A MB Európában a legmagasabb és a normál úton az egyik legkönnyebben megmászható hegy, nehézsége a Gellért hegy széntjén van, a feléig vasúttal is fel lehet jutni. Persze oxigénhiány azért felléphet, főleg annál, aki vonatozik, libekőzik, stb...'94-ben voltam rajta először, 2000-ben utoljára. A legszemetesebb hegy, ahol jártam. Bizonyos részeken a szemét mennyisége alapján a házak személyzete és kiveszi a részét a kupac létrehozásában, nem hiszem, hogy pl. 1 köbbméter tojáshéj 3-4 ember vacsoramaradéka lenne.(Persze azóta ez változhatott.)

Les Houches-ből gyalog sátorral, kajával, barátnővel (!) 4 nap oda-vissza jó időben.

A legnagyobb veszélyforrás valóban a sok idióta kocahegymászó utcai cipőben, sétabottal, túravezetővel, kiskutyával (ilyet is láttunk).

Ideális kezdőknek, a hobbit megmutatni barátnőnek, kiábrándulni és a kevésbé populáris, de sokkal szebb-nehezebb csúcsok felé orientálódni!

cámpuszmadár 2009.10.08. 16:17:56

@Postal Dude:
akarod mondani, a legmagasabb könnyen megmászható hegy?

daito 2009.10.08. 16:24:38

Azt jelenti, hogy nem kell különösebb technikai hegymászó tudás, hogy feljusson az ember a csúcsra; bizonyos részei inkább csak erőnlétet igényelnek.

Mondjuk, szerencse nem árt; rossz időben azért ez a hegy is sz*pás.

Szemét kérdésében azét van fejlődés, mondjuk nem voltam korábban, de a Tete Rousse idén nem volt különösebben szemetes. (Mondjuk ez viszonylag új állapotú, mert a régit elbontották.)

Quicksilver 2009.10.08. 16:24:41

Azért ezek a 'legkönnyebb, legegyszerűbb' jelzők is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen próbálkoznak olyan helyeken is, ahova nem szabadna felengedni őket. Én a Toubkalon tapasztaltam meg (jópár éve, fiatalabban, jobb kondiban, rendszeres túrázóként), hogy amit a kalandtúra-irodák egyszerűnek és teljesíthetőnek mondanak, ahhoz bizony kell kondi. Én bizony nem hiszem, hogy 'átlagos erőnléttel' egy 4000 m feletti csúcs simán teljesíthető lenne.

cámpuszmadár 2009.10.08. 16:30:03

jaja, most már tudom melyik a Mont Blanc, tiszta időben látszik a rátóti domboldalról.

a megfogalmazásból tűnt úgy, mintha Európa legmagasabb hegyének (ami nem igaz) írta volna a hozzászóló.

avejoe · http://ostobacsajok.blog.hu/2008/04/14/avejoe_szuletese_es_megdicsoulese 2009.10.08. 16:34:58

Hm, izé, én fizikaórán azt tanultam, hogy nagy magasságon (a kisebb külső nyomás miatt) alacsonyabb hőmérsékleten forr a víz.
Akkor miért is kell több energia a vízforraláshoz a hegyen, mint lent (tegyük fel, hogy ugyanúgy -20 fokról indítva)...?

Postal Dude 2009.10.08. 16:42:10

cámpuszmadár: Nem a legmagasabb, de ez egy populáris cikk, kint van az indexen, ez él a köztudatban, nem akartam szőrszálhasogató lenni.

Quicksilver: Azt írtam, az egyik, normál úton és természetesen jó időben. Mindkét alkalommal a rossz/jó idő határán jártam ott így csak egyszer az oda, egyszer a visszaúton volt csúcsforgalom szerencsére. Jobb lenne, ha mindenki tudná, hogy nem a legmagasabb hegy, akkor csak a franciák szeretnék megmászni országuk legmagasabb hegyét. (Vagy csak azok a franciák, akik először angolul, csak utána franciául szólnak :-) Ezt nem tudtam kihagyni)

'94-ben, minden fizikális felkészülés nélkül vágtam bele a hegymászásba, de sem akkor, sem azóta nem volt gondom a levegővel. Ez inkább alkati kérdés. Van nagyon profi hegymászó, aki 3000m. fölé nem tud menni, ez pech.

Barátnőm akkor aludt életében először sátorban, evett konzerv meg poralapú szutykot, stb...

Számomra a Triglav volt meglepően nehéz ahoz képest, hogy minden szlovénnak nemzeti kötelessége a csúcsra jutás, és minden ismerősöm, aki járt ott előttem azt mondta, hogy sétagalopp, meg hogy naponta 2x...

Rossz időben MB is teljesíthetetlen!

És a legfontosabb: Sátor mögül sárga hóból ne egyél!

cámpuszmadár 2009.10.08. 16:43:23

@avejoe:
a víz forralásához nem kell több energia, de ha azt is szeretnénk, hogy valami megfőjjön a 100fokot el nem érő vízben, akkor már egészen más a helyzet...

jól tudom?

daito 2009.10.08. 16:54:30

@avejoe: mert a fizika órán, amit mutattak, forrás címén a vízzel, az nem ugyanaz, amikor levest-teát forralsz, főzöl a hegyen, hogy el is fogyaszd, vagy valaki más. :)

A fizikában a forrás azt jelenti, amikor halmazállapot-változási hőfokot érsz el, folyékonyból gőz-gáz lesz.

Fent a hegyen nem azzal szórakoznak, hogy gőzt csináljanak, hanem forró kaját, teát. Azért kell hozzá több idő, mert míg itt 26 fok van, addig fent 8, és hóbol, gleccservízből varázsolnak, ami 2-3 fokos max. (Mint a nagyon hideg hűtött víz.) Idelent jóval melegebb az.
Másrészt, ez főleg a kajánál van, lassabban fő meg marhalábszár a 80-85 fokos "forró" vízben, mint a 98 fokosban. :)

avejoe · http://ostobacsajok.blog.hu/2008/04/14/avejoe_szuletese_es_megdicsoulese 2009.10.08. 19:44:40

Aha, ez logikus, köszi :)

A post csak szimplán forró vizet említ 5 ajróért...

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 17:22:30

A képek valami fantasztikusak, de a túrára nem vállalkoznék semmi pénzért!
süti beállítások módosítása