A hegycsúcson fedél nélkül, némi fedéllel vagy a legextrémebb hegyi házakban aludni életre szóló élmény. 

1. Luca Vuerich bivak/Montasio, Olaszország

Luca egy fantasztikusan tehetséges alpinista és jégmászó volt, aki 34 évesen egy jégmászás közben vesztette életét. Emlékére készült ez a bivak, a Montasio hegygerincen.  Formavilága van, nagyon letisztult és kedvesen berendezett bivak szállás. 

 

Natasa a szlovén gyógyszerész, a világ legjobb gyógynövényszakértője és az egyik  legjobb barátom

Amikor ott jártunk valóságos arzenál volt benne elemózsiából, de mi csak kávét főztünk, az sem rossz dolog 2531 méteren. Akkor szerencsénk volt, teljesen egyedül voltunk, egy csapat stambeccóval (hegyi kecske). 

A Cerla Merlone hosszú és csodálatos túra

Megszokott túratársammal Natasával jártuk be a Cerla Merlone hosszú gerincét, ami tényleg nem egy nehéz túra, de ha rossz az idő, akkor veszélyes lehet a villámlás miatt. Ezért a bivak. És a Friuliban azért sokszor romlik el az idő. 

Itt épp nem olyan rossz az idő, kis reggeli torna a túra előtt fotó: Natasa

2. A Skuta, azaz Túró bivak/Skuta hegy, Szlovénia

A szlovén Skuta (azaz Túró) hegyen a közelmúltban épült fel, nekem az egyik legszimpatikusabb bivak. 

Fotó: Anze Cokl forrás: www.dezeen.com

Nyolc ágy van benne, és a hatalmas  üvegfelületen át a Kamnik hegység vonulatát, a naplementét, napfelkeltét a szobából élvezheted. A szállás elvileg ingyen van, de adakozni lehetséges, sőt elvárt. A házat ugyanis fel kellet építeni, odavinni és fenn is kell tartani. A bivak szállások íratlan szabályai szerint illik hagyni némi élelmet, gázt (nem olyat) a kabinban, pláne, ha el is vettél valamit abból, amit mások hagytak ott. 

3. És alvás fedél nélkül a szabadban, a hegytetőn/Prisojnik, Szlovénia

A Prisojnik 2544 méteres csúcsára indultunk, jó hosszú túra, a Vrsc hágóból felkapaszkodtunk a via ferratan. Itt van az Ajdai lány megkövesedett arca, ami egy természetes képződmény, senki sem faragta oda.

Az Ajdai lány, fotó copyright: Molnár Anikó

Viszont ha jó sziklamászó vagy átmászhatsz rajta. A legenda szerint a lány jószívű volt. Segített átkelni az embereknek a havas hágón.  Egy este meglátogatta egy pásztor feleségét a Trentában, aki nemrég fiat szült. Mivel az anya aludt, az Ajdai lány nesztelenül a gyerekhez ment, és megjósolta, hogy elejti majd a Zlatorog aranyszarvú kecskebakot, és annak szarvaival nagy gazdagsághoz fog jutni. Amikor az Ajdai lány testvérei megtudták a jóslatot, elátkozták őt, mert a Zlatorog halálát jósolta meg. Amikor visszatért a Prisojnik hegyre, kővé változott.

A háttérben a szlovén Alpok, f: Molnár Anikó

A csúcsig tényleg könnyű menet, kis mászás , aztán a gerincen kell menni elég sokat. A csúcson viszont nagy szél volt, ezért kicsit a hegytető alatt ágyaztunk meg.

Keep sleeping... fotó: Natasa

Nagyon nagyon szeles és hideg volt így is az éj. Vagy a hálózsák volt kevés. Másnap a hegy másik oldalán ereszkedtünk le, így átkeltünk egy másik hatalmas sziklaablakon. Útvonalunk, ha valakit érdekel: Vrsic - Prednje okno-Prisojnik-Jubilejna Pot-Zadnje Okno-Vrsc. Éjjeli elfoglaltságunk madáretetés volt.

Natasa és a Triglav fotó: Molnár Anikó

4. Télen a Matterhorn tövében

Sokat készültem erre az éjszakára, néztem az időjárás-jelentéseket, biztosra kellett mennem, ha  a csillagos égbolt fotózása volt a cél. Olaszországból indultam az összes fotós cuccommal, hálózsákkal, élelemmel, kávéval. Átsíeltem Zermattba, majd fölmentem a sílifttel a síházig. Egy düledező viskót kell elképzelni, ahol ült egy sílift kezelő. Stefan rendes svájci hegyi ember, nem sokat kellett fűzni, hogy megengedje, hogy éjjelre átvegyem a bunkert. Így zárás előtt fél órával visszamentem, megmutatta hol van a kályha, amit aztán nem mertem begyújtani. Ágy nem volt, csak néhány szivacs volt a sarokba dobálva.

Fakunyhó selfie

Elég hosszú volt az éjjel rajtuk. Nem baj, sokat fotóztam, éjjel, majd hajnalban keltem a napfelkeltét is megörökíteni. 

5. A Gouter ház a Mont Blancon/Franciaország

A legextremébb helyen épült ház talán a Mont Blanc-on 3863 méteren álló Gouter házzal(ami egyáltalán nem a legmagasabban lévő menedékház, mert az a Capanna Margherita 4554 méteren a Monte Rosa csoportban), ami a maga nemében valóban egy új világot képviselt. (Nem az első un. önnfenntartó ház, s nem is igazából önnfenntartó-de erről majd később) Formájával és a technológiájával azonban mindenképp egy új generációt képvisel.

fotó: Molnár Anikó

A különleges ovális formájú menedékházat, ami állítólag így a legellenállóbb a szélnek, végül némi késéssel  2013-ban adták át, összesen 120 férőhely van benne, noha köztudott, hogy a Mont Blancon mindig tömegek vannak és a házban, ha jó idő van, túl kevés az ágy. De a CAF (Francia Alpinista Szövetség) így akarta elejét venni annak, hogy katasztrofális tömeg legyen  a hegyen. Nem sikerült.  Ugyanis a kötelező foglalás ellenére nem tudták megakadályozni, hogy azok is jöjjenek, akiknek nem sikerült foglalniuk, mert ha jó idő van, akkor mindenki a csúcsra akar menni. És arra építenek, joggal persze, hogy kidobni a fagyba úgysem fogják őket. Így a házban megszokott jelenet, hogy  a földön fekvő embereken keresztül kell mászni. A Mont Blanc csúcsa a háztól 4 kilométerre van, de ami érdekesebb, 1000 méter magasságkülönbséget kell fölfelé leküzdeni a már ritka hegyi levegőben.

Felhők fölött aludni jó  Fotó: Molnár Anikó 

A szél kegyetlenül erős tud lenni (elérheti a 300 km/h sebességet is), s talán nem is  a hideg, hanem a szél a legnagyobb ellenség. A hideg ellen fel lehet öltözni, de ahogy egykori tanítómesterem, Várkonyi László (Isten nyugasztalja a Mount Everesten) mondta mindig, a szél megöli az ember lelkét. 

Önfenntartó ház

A ház külső rétege nem oxidálódó lemezekből és 55 három rétegű ablakból áll. A rétegek között argon és kripton gáz van  a jobb szigetelés érdekében. A föld alatt helyeztek el nyolc egyenként 3000 literes hóolvasztó tartályt, a vízkészlet fenntartása érdekében. Amikor  a ház zsúfolásig megtelik emberekkel, s ez csúcsszezonban szinte minden nap így megy,  a belső hőmérséklet akár 35 fokig is felmegy, vagyis valóságos szauna van benn, míg kinn mínusz 20 fok és süvítő szél tombol. A légcserélő berendezést úgy alakították ki, hogy az elhasznált meleg levegővel fűtik fel valamelyes a kinti fagyos friss levegőt. Ami a legnagyobb feladat, az az elektromosság. Csaknem 100 négyzetméternyi napelem borítja  a házat, de tartós rossz idő esetén  olajat használnak. Valójában ez és a főzéshez használt gáz az, ami a ház káros anyag, (fosszilis tüzelőanyag) kibocsátását adja, vagyis nem nevezhető teljesen önnfenntartónak és környezetre ártalmatlannak. 

De ez az a probléma amit a zürichi egyetem építészeinek sem sikerült megoldaniuk, amikor a világ első majdnem önnfentartó házát a Monte Rosa házat tervezték a Dufour Spitze, Lyskamm, Breithorn és a Matterhorn által körülvett Gorner gleccser tövében. 

6. Monte Rosa Hütte-2883 méter/Gorner Gleccser, Svájc

Ez az ötemeletes napelemekkel körülbástyázott modern hütte már hét  éve épült, s tényleg ez volt az első “majdnem” önnfentartó hegyi ház. De mivel ide út nem vezet, helikopterrel kellett  2883 méterre szállítani 200 tonna építőanyagot. A helikopterek 3000 alkalommal szálltak fel. S a mai napig bár a személyzetnek gyalogolni kell, a bevásárlást helikopterrel intézik. Ez semmiképp sem nevezhető környeztbarátnak, hiszen a kerozin végterméke a tiszta hegyi levegőbe kerül.

MInt egy hegyi kristály úgy ragyog  f: Molnár Anikó 

Az ezüstösen csillogó kristály alakúra tervezett épület rozsdamentes acél alapokra épült, teljes egészében faszerkezettel és alumínium-lemezekkel burkolták be, a házat egy titokzatos gépházból működik. Azért titokzatos, mert hiába könyörögtem nem engedtek be. Naná, Svájcban vagyunk. A gépház automatikusan üzemelteti  a házat, akkor is, ha senki sincsen éppen fenn. Én már öt hegyi házban dolgoztam, köztük egy rendes, igazi gleccseren lévőben is, ami épp a Monte Rosa Hüttével szemben álló Lyskamm nevű négyezres hegy másik oldalán áll, s noha már megelégeltem ezt a munkát itt elfogott a vágy, hogy újra belevágjak.

a Monte Rosán ilyen hegyet mászni f: Molnár Anikó

De aztán el is szállt, mert  a kaja viszont olyan rossz, mint amennyire egy svájci hüttében ez sajnos szokásos. Maggi ízek, hiába a steril ultramodern konyha, s az igencsak magas árak, a kulináris kultúra sajnos nem Svájcban született. Egy féplanzióért 90 svájci frank körül kell fizetni, ami nagyon sok egy magyarnak, de az olaszoknak is. Nem is száll meg itt senki, aki fenntről, vagyis Olaszország felől, vagy a Dufour csúcsról jön, hanem megy egyenesen Zermattba, innen kb két óra még a Gornergrat, aztán vonattal le lehet ereszkedni az Alpok svájci csodavárosába. 

A Monte Rosa hütte viszont az eddig általam látott hegyi házak közül a legkényelmesebb szobákkal felszerelt ház. Az emeletes ágyakon akár fel is lehet állni, olyan magas a szoba. Hatalmas és világos terek vannak. Az étkező tere is nagyon világos, egyedi mintázatú fagerendákkal osztott átlátható terek. Minden fehér, üveg, vagy fémborítást kapott. A fény állandóan éri a házat valamelyik oldalról, a szobákat széles lépcsőrendszeren át lehet elérni. A mellékhelyiségek is modernek, a toilett öblítése gleccservízzel történik. 

Sokan nem szeretik ezeket a házakat, tájidegennek tartják, de hát őszintén 2- 3000 méteren mi ne lenne tájidegen. Talán egy jégbarlang. De ha már az alpesi ember kitalálta, hogy márpedig menedékházakkal kell teleszórni az Alpokot, hogy a hegymászásból ipari méretű bizniszt lehessen csinálni, szerintem egyáltalán nincs azzal gond, hogy modern stílusú épületek kerülnek a hegygerincekre. Ezeket az épületeket amúgy le lehet bontani, arrébb lehet tenni, mint ahogyan ez is történik velük időnként. 

A bejegyzés trackback címe:

https://salamandra.blog.hu/api/trackback/id/tr2012567787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.