A legkeményebb pasik és csajok küzdelme ez! Nem triatlon, hanem tereptriatlon: 1500 méter terepúszás (tóban), 30 km mountain bike és 10 km terepfutás.

Amikor körbenéztem a depóban (ahol a váltásoknál a versenyzők cipőt cserélnek, s ahol fel- és leteszik a bicajt- úgy éreztem jól döntöttem, hogy csak a féltávon indultam (ez az xterra light változat kezdőknek). A versenyre a legnagyobb sztárok érkeztek, itt volt Michi Weiss, az osztrákok favoritja, és Carina Wasle, a tiroli negyven kilos Európa bajnok. De itt volt Barbara is, a 60 éves amerikai nagyi, aki hétszeres világbajnok és akit a szervezők egyszerűen Mom-Xterrának hívtak. Tény, hogy fantasztikusan néz ki, tiszta izom és a zárópartin mindenkit leiskolázott rock and roll tudásával. 

Noha egész Ausztriában Karintiában a legmagasabb a napos órák száma, az EB napjára durva vihart jósoltak. Meg is érkezett előző este, és a gyökerektől hemzsegő bringa pályát balesetveszélyes csúszós sártengerré változtatta. Az amúgy 70 fokos lejtőnek ez nem tett annyira jót...

Az idő azonban kegyes volt és sem a délelőtti féltávon, sem a délutáni EB-n nem ázott tovább a már így is eléggé eldurvult pálya. Valahogy  túléltem a féltávot, s a sokkot , amikor ötven emberrel kell megvívni a tóban, mindenki rúg és csapkod és  a víz olyan, mintha egy komolyabb bálnacsapat közé keverednél, s ebben még versenyezni is kéne....

A vízben ráadásul nem rita, hogy fejberúgnak, tépik a mezt..szóval itt tényleg harc van. Ez tökös csávóknak-csajoknak van kitalálva, amit annyira én nem élveztem, de a montipályát annál inkább. De ez már nem volt elég az üdvösséghez. A futópálya viszont rendkívül tréfás volt: egy fenyőerdőben kb. 495 fenyőfa körül kavargott, és nem volt benne 15 méternél egyenesebb rész, az tuti, vagyis sicher. S amikor már kellőképp elszédült az ember, még felfutattak minket egy minimum 500 lépcsőból álló mászókára, s arról persze le, s a pálya végére még egy vizesárkot is építettek. Ebbe beletoccsanva garantáltan vizes lett a futócipője az embernek, s legalább a sártól csöpögő mezzel együtt lehetett dobni a mosgépbe...

A délutáni Eb egykor kezdődött, az úszással. A Kloppeiner See 26 fokos volt, tehát nem engedték a szervezők  a neoprént. Ezt egyébként nem azért tiltották meg, mert a víz elég meleg vot, hanem mert a neoprénben könnyebb úszni, tehát a meleg víz ellenére fölvették volna, mert a testet fenntartja és könnyebben lehet benne haladni. Szóval a több száz versenyző egyszerre a vízbe vetette magát, s elképesztő harc kezdődött. Ami 50 versenyzővel a vízből is borzasztónak tűnt, az most hatványozott volt. Egy-két úszó kiszállt rögtön az elején. A többiek elképesztően harcoltak.

Az aranysapkás elitversenyzők az élen...utánuk az "amatőrök", akik legalább olyan erősek, mint a profik, csak munka mellett kevesebb idejük van edzeni. Van itt mindenféle korosztály. A tizennyolc éves suhancok álatlában kilógó alsógatyával és zselézett hajjal érkeznek. Az ötvenes olasz pasi 150 centis, látszik rajta, hogy világéletében bringázott-országútizik is, mint minden olasz és van otthon négy-öt bicaja-és komótosan keni izmait a verseny előtt.  Óriási sárga kopott táskával érkezett, s ha másból nem rutinos távozásából láttam, hogy nem az első xterrája volt ez. De az xterra épp erről szól: mindenki előtt nyitva áll.

A tóban két kört kellett úszni, ez volt 1500 méter, aztán mezítláb vagy cipőben fel kellett futni vagy ötszáz métert a depohoz, ott bringára pattanni és elindulni a 30 kilire. A montipálya a döntő. Nem arról van szó, hogy mindegy lenne, hogy ki hogyan úszik, de a végső sorrend gyakorlatilag a bringán dől el. Ezek a csajok-csávók nem kispályások, nagyon mennek. Nem  tudni mitől és hogyan (doppingellenőrzés már itt is van!!!), de ilyen sebességgel!!...és főképp lefelé. A magyar fiúk nagyon jók, de ők is azt mondták a verseny után, hogy érthetetlen, hogy ezek mitől tudnak ilyen elképesztően menni lefelé. Nem is mennek, van aki szó szerint repült...

A vizes, sáros, gyökeres lejtőkön úgy vágtatnak, hogy olyan nincsen.... Illetve van..csak ahhoz valószínűleg az osztrák vagy svájci hegyekben kell felnőni és azt is bringán...

 Az EB- végül a nőknél a svájci Renata Bucher (aki piszok erős a bringán) és a férfiaknál a francia Franky Batelier nyerte, aki azb úszásban még nem remekelt annyira, de a bringán annál inkább.

Megyó (Medgyes Gábor) a magyar srácok között a legjobb és tényleg az élmezőnyben tekert végig.Ezzel a korosztályos amatőr EB bajnoki címet szerezte meg. Végülis ezért jött.

 

 Sipi (Sipiczki Csaba) 8 perccel ment utána, de az ő korosztálya erősebb volt így ő a nyolcadik helyen végzett.

 

Poór Brigi a korcsoportja másodikja lett...Szenthe Dani (aki még gimnazista!!!) szintén...A többieknek is gratula: Dezső Sanyi, Dobai Zoli, Horváth Zsolt, Tóth Viktor...Az esti eredményhirdetésre érkezett meg a beígért vihar-jobb későn...de olyan, hogy a rendezvényközpont sátrából HERRRAUS! felszólítással üvültötték ki az embereket! Aztán két óra múlva, amikor elmúlt az eső visszaszivárogtunk és a fiúk átvehették amegérdemelt díjakat, a profik meg az összesen 25 ezer euro pénzdíjat:).

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://salamandra.blog.hu/api/trackback/id/tr631333223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_phu 2009.08.24. 11:57:18

Gratulálok minden résztvevőnek, szép eredmények születtek. Kemények vagytok, csak így tovább!
(Mi az a mataőt EB cím, nem amatőr Európa-bajnok lett Megyó?)
süti beállítások módosítása