Hazai mangalicás-hagymás tojásrántottát reggeliztek, miután Dávid átvette a hatalmat a konyhában. Kitessékelte a konyhájából Pasangot, az alaptábori szakácsot, aki ettől rettenetesen megijedt. De azért remélhetőleg főz még rájuk. Csak azt tudni kell, hogy a hegyi konyha nem annyira változatos. Csapati csapatival. Esetleg kompót és sör. Na jó ennyire nem sötét a helyzet, mert ott vannak a nemzetközi expedíciók (a gazdagok) és van cserekereskedelem. Konyiék vettek egy nagy készlet citromot és gyömbért is, erre nagyon nagy szükség van odafenn. A savanyú íz az, ami leginkább hiányzik. El sem lehet innen képzelni, hogy mennyire.

 Klein Dávid és Várkonyi László szponzorbarát öltözetben

 

Elég jól akklimatizálódnak, Konyi jól szaturál, Dávidnak kicsit rosszabbak az értékei. (A szaturációról itt az Aconcaguás blogban már olvashattatok, de röviden és tömören a hemoglobin oxigénszállító képességét jelzi százalékban. Ez olyan érték a hegyen, amitől egy jólelkű orvos azonnal elájul. Az én dokibácsim az értéket meghallva közölte, hogy náluk a kórházban ilyenkor már villog a piros lámpa a műtőben.)

Konyi rendbetette Gárdos doktor emléktábláját. (Gárdos Sándor 2001-ben a hegyen egy széllökés következtében lezuhant és meghalt.) Aztán valamennyien tiszteletüket tették az emléktáblánál.

 

 

 

 

 

Egy alaptáborban heten vannak plusz a személyzet. Konyi, Dávid és Seregi Tamás.

 

 

 

 

 Az expedíció felszerelése

Az expedíció március végén indult el, céluk, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül érjenek fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára: Konyi már nyolcadszor próbálkozik ezzel 2002-ben 8750 méterig jutott , ezzel ő  a magyar magassági rekorder.

Április 10-én érték el az 5200 méteren lévő Alaptábort, ami a Mount Everest gyönyörű csúcstömbje alatt van  a Rongbuk gleccser morénás vidékén. Sajnos a Rongbuk gleccser tömeget 1921 és 2008 között 106 métert vékonyodott. Szóval ezen a vékonyabb gleccser mellett töltik a legtöbb időt, itt akklimatizálódnak, sokat isznak (no nem alkoholt) kb 5 litert naponta és ezzel el is meg nagyjából az idő. Hatalmas narancsszínű sátrakban laknak (ebben semmi politika nincsen) körülbelül még egy hónapig, amíg ide-oda ingáznak az Alaptábor és felsőbb táborok között. Az aklimatizáció miatt. Most még kicsit szenvednek, Dávidnak gyomorfájása van, de  a többiek is kótyagosak. Konyi szokásához híven jól alszik, köszönhetően a jó akklimatizációs képeségének. De azért még az alaptáborba érkezés előtt ő is tett néhány túrát 4800 méterre, hogy jobban akklimatizálódjon.

 

Részlet Konyi naplójából: 

"Felébredek és kinézek a sátramból. Odakint kb. 10 cm hó borít mindent. Dáviddal megbeszéljük az éjszaka eseményeit – a szokásos átóbégatós módszerrel. A reggeli után (ízetlen pufi palacsinta és tojás volt) Dávid, akinek már indulhatnékja volt, összecsomagolt és 8:30-kor lendületesen megindult. Én úgy terveztem, hogy még fél órát pihenek. Vesztemre. Mire elindultam volna, az erős szél következtében a közben felállított ebédlősátor rudazata megtört és térdre ereszkedett, s a belül rekedt szakács és konyhás fiú kétségbeesetten próbált magának utat törni a kijárat felé a sátorponyva alatt a krumpli halmok, edények, akkumulátorok és egyebek között. Kívülről jól láttam mozgásukat és gyengéden igyekeztem terelni őket a szabadság felé.

A törött sátorrudakkal persze birkóztunk egy darabig, mire az erős szélben – úgy, ahogy – megint felállítottuk a sátrat, sok-sok kalapálás, kötözgetés árán.

Így sajnos egy újabb óra késéssel kezdhettem csak meg ereszkedésemet az Alaptábor felé. Az előttem haladó Dáviddal – a változó terepviszonyok és a növekvő távolság miatt – nem is volt végig rádiókapcsolatom, de nem sokkal a beérkezés előtt sikerült a kapcsolatfelvétel, így Dávid valóra válthatta kívánságomat és a sötét, hideg éjszakában, hóesésben elém sietett egy kulacsnyi Varázsitallal. Az éjszaka nem kellett ringatni."

Tehát most visszatértek az Alaptáborba.

A bejegyzés trackback címe:

https://salamandra.blog.hu/api/trackback/id/tr721916772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.14. 14:43:12

egy ilyen tojásrántotta mindig jól jön, hajrá fiúk!

alpinista 2010.04.14. 16:03:43

Kéz és lábtörést.Morcos.
süti beállítások módosítása